Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Jarní panzanella

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Jarní panzanella

40 min 15 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

295 kcal 11g Bílkoviny 17g Tuky 24g Cukry

Suroviny

kvasova-bageta-celozrnna, radicchio, petrzelova_nat, tymian, cesnek, zeleny-hrach, voda, vinny-ocet, vejce, olivovy-olej, hrasek, parmazan, sul, pepr

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 210 °C a vyložte si pečicím papírem menší plech (20 cm × 30 cm).

Bagetu nakrájejte na kostičky o velikosti cca 1 cm, radicchio nakrájejte na tenké nudličky, petrželovou nať a tymián nasekejte nahrubo, česnek nastrouhejte najemno a všechny hráškové lusky rozkrojte šikmým řezem napůl.

Poté si vezměte menší hrnec, nalijte do něj 1,5 l vody, přidejte sůl a 1 lžíci vinného octa a začněte zahřívat. Až se voda v hrnci bude pomalu blížit k varu, rozprostřete na vyložený plech nakrájenou bagetu, plech vložte do předehřáté trouby a pečte 12–15 minut při 200 210 °C dozlatova.

Během pečení bagety si připravte zastřená vejce. Jakmile bude voda v hrnci na pokraji varu (pozor – nesmí přímo vřít), ztlumte plamen na mírný stupeň, vezměte si 1 vejce a vyklepněte ho do malé misky nebo hrnečku. Následně pomocí vařečky či špachtle roztočte horkou vodu v hrnci do víru a do vířící vody vlijte vejce z nádoby (bílek se ihned začne srážet a začne obalovat žloutek). Stálým mícháním pak vejce udržujte ve vířící horké vodě následující 2–3 minuty. Poté vejce vyjměte a nechte ho okapat na utěrce či na talířku. Stejným způsobem pak postupně uvařte i další 3 vejce.

Upečenou bagetu přemístěte do větší mísy a zde ji smíchejte s nakrájeným radicchiem, nasekanou petrželovou natí a tymiánem, nastrouhaným česnekem, rozpůlenými hráškovými lusky, olivovým olejem, 2 lžícemi vinného octa, solí a pepřem.

Výslednou směs rozdělte do 4 talířů, posypte hráškovými výhonky a navrch každé porce položte 1 zastřené vejce. Na závěr každou porci posypte parmazánem a podávejte.

Poznámky

*Radicchio je souhrnný název pro několik červeně zbarvených odrůd čekanky obecné. V tomto receptu jsme použili odrůdu Radicchio Rosso di Chioggia, která vytváří kulaté hlávky podobné hlávkovému salátu.