Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Zapečené brambory se smetanou a cibulí

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Zapečené brambory se smetanou a cibulí

85 min 65 min Snadné 4 porce

Máte rádi zapečené brambory na různé způsoby? Kdo by neměl, že, když se jedná o tak rychlé, jednoduché a zároveň chutné jídlo, které potěší celou rodinu.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

441 kcal 36g Bílkoviny 13g Tuky 41g Cukry

Suroviny

brambor, kureci-maso, maslo, ryzova-smetana, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si zapékací nádobu (20 cm × 30 cm).

Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky o šířce cca 0,5 cm.

Cibuli nakrájejte na kolečka o šířce cca 0,3 cm.

Následně si očistěte kuřecí prsa, pomocí paličky na maso je naklepejte na plátky silné cca 1 cm a poté maso osolte a opepřete.

Nyní si vymažte připravenou zapékací nádobu 30 g másla a v oddělených vrstvách do ní postupně naskládejte brambory, cibuli i maso: nejprve do nádoby naskládejte cca ¹⁄₃ brambor, na ně navrstvěte cca ½ masa a na maso pak cca ½ nakrájené cibule, poté stejným způsobem vytvořte další patro zmíněných vrstev v uvedeném pořadí a na cibulové vrstvě na závěr vytvořte bramborovou vrstvu ze zbývající ¹⁄₃ brambor.

Tuto horní vrstvu následně osolte a opepřete, poté zapékací nádobu zakryjte alobalem, vložte do předehřáté trouby a pečte 40–45 minut při 175–180 °C.

Po uvedené době vyndejte nádobu z trouby (troubu ještě nevypínejte a zvyšte zatím teplotu na 190–200 °C), odstraňte alobal a směs zalijte rýžovou smetanou.

Následně vraťte odkrytou nádobu do trouby a pečte ještě 15–20 minut při 190–200 °C, dokud horní vrstva brambor nezezlátne.

Zapečenou směs rozdělte na 4 porce a podávejte.