Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Vosí hnízda

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Vosí hnízda

145 min 0 min Střední 25 kusů

Vosí hnízda nebo také včelí úlky jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc mnoha domácností. Naše verze tohoto oblíbeného cukroví obsahuje místo klasických piškotů mleté ovesné vločky, které dodají receptu ten správný fit kabátek. Tak hurá do nich.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

0 kcal 0g Bílkoviny 0g Tuky 0g Cukry

Suroviny

ovesne-vlocky, trtinovy-cukr, holandske-kakao, med, maslo, celozrnne-piskoty, domaci-vajecny-konak-z-kokosoveho-mleka

Instrukce

V míse smíchejte ovesné vločky, 70 g třtinového cukru, kakao, med a 90 g másla (nebo kokosového oleje). Všechny ingredience důkladně zpracovávejte rukama, dokud nevytvoříte kompaktní těsto, ze kterého půjde udělat koule.

Z těsta udělejte kouli, zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.

Vychlazené těsto vyndejte z lednice a připravte si formičky na vosí hnízda (těsto vystačí na přibližně 25 vosích hnízd, záleží ale na velikosti formiček). Dále budete potřebovat trochu třtinového cukru (cca 15 g), máslo či kokosový olej (cca 25 g), celozrnné piškoty a domácí vaječný koňak.

Začněte tvarovat vosí hnízda. Každou formičku vždy nejprve vymažte trochou másla (nebo kokosového oleje) a vysypejte třtinovým cukrem. Poté vezměte kousek připraveného těsta, natlačte ho do formičky, uprostřed těsta vytvořte malíčkem důlek a do něj lžičkou nalijte trochu vaječného koňaku. Nakonec vše přiklopte jedním piškotem, formičku rozevřete a opatrně z ní vyndejte hotové vosí hnízdo. Celý postup opakujte, dokud nezpracujete všechno těsto.

Vosí hnízda skladujte nejlépe v lednici a spotřebujte do 1 týdne.