Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Treska s fenyklem, chřestem a pórkem

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Treska s fenyklem, chřestem a pórkem

32 min 12 min Střední 4 porce

Dostali jste chuť na rybu a zrovna vás nenapadá, jak si jí správně dochutit, aby chytla ten správný šmak? Pak jsme tu pro vás s receptem na tresku s fenyklem, chřestem a pórkem. Podlehněte s námi této dokonalé kombinaci ryby a bylinek. Stačí přidat oblíbenou přílohu a je hotovo.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

418 kcal 31g Bílkoviny 11g Tuky 47g Cukry

Suroviny

fenykl, porek, cesnek, tymian, chrest, quinoa, voda, treska, olivovy-olej, citron, ryzova-smetana, kureci-vyvar, sul, pepr

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 165 °C a vyložte si pečicím papírem plech (30 cm × 40 cm).

Poté si nakrájejte fenyklovou bulvu na tenké plátky, pórek nakrájejte na menší kousky a česnek a tymián nasekejte najemno.

Výhonky chřestu omyjte a každému odkrojte cca 3 cm od dolního konce.

Následně si dejte vařit quinou: nasypte ji do hrnce, zalijte 1,5 l vody, osolte, přiveďte k varu a nechte vařit 10–12 minut na středním plameni.

Mezitím dejte péct tresku – všechny filety omyjte, osušte, posypte solí a pepřem, naskládejte na vyložený plech a dejte péct do předehřáté trouby na 10–11 minut při 160–165 °C.

Během vaření quinoy a pečení tresky si připravte zeleninovou směs. Ve větší pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájený fenykl a opékejte ho 2 minuty na středním plameni. Poté do pánve přidejte nakrájený pórek a vše opékejte další 1 minutu.

Následně přidejte nasekaný česnek, tymián a citronovou kůru, promíchejte, výslednou směs zalijte rýžovou smetanou a kuřecím vývarem a celý obsah pánve vařte 3–4 minuty na středním plameni.

Nakonec do pánve přidejte chřest, podle chuti směs osolte a opepřete, promíchejte a vařte ještě 2 minuty. Poté vypněte ohřev a pánev prozatím přiklopte pokličkou.

Uvařenou quinou sceďte, rozdělte ji do 4 talířů, ke každé porci přidejte pečenou tresku a zeleninovou směs z pánve a podávejte.

Poznámky

Na přípravu receptu jsme použili filety čerstvé, můžete však použít i mražené – v takovém případě nechte filety nejprve rozmrznout při pokojové teplotě a v troubě je pak nechte o 10 minut déle, než kolik uvádí základní postup.