Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Telecí roláda se špenátem a šťouchanými bramborami

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Telecí roláda se špenátem a šťouchanými bramborami

98 min 83 min Náročné 5 porce

Pokud se vám doma objeví specialita, jakou je telecí maso, neváhejte a pusťte se rovnou do přípravy této telecí prvotřídní rolády se špenátem a šťouchanými bramborami. Recept zabere sice trochu více času, zaručeně však výsledkem oslníte celou rodinu.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

532 kcal 32g Bílkoviny 18g Tuky 58g Cukry

Suroviny

olivovy-olej, cibule, spenat, vejce, teleci-maso, cesnek, tymian, kureci-vyvar, pepr, sul

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 175 °C.

Poté si v pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 1–2 minuty na vysokém plameni.

Následně do pánve přidejte špenát a opékejte další 1 minutu.

Poté vypněte ohřev, do stále horké pánve vyklepněte 2 vejce a celou směs důkladně promíchejte.

Nyní si očistěte telecí maso, paličkou ho rozklepejte na velký plát silný cca 0,5 cm a do jeho vrchní strany vmasírujte nastrouhaný česnek, sůl, pepř a tymián.

Poté maso položte na cca 50–60 cm dlouhý kus alobalu, na vrchní stranu masa naneste špenátovou směs z pánve a rukama celý plát masa zarolujte.

Vzniklou roládu zatočte do alobalu (rolujte od jedné delší strany alobalu směrem k protější) a oba volné okraje alobalu pak pevně utáhněte a zahněte.

Zabalenou roládu vložte do zapékací mísy (30 cm × 40 cm) a dejte péct do trouby na 50–55 minut při 170–175 °C.

Po prvních cca 25 minutách pečení začněte ve větším hrnci zahřívat 3,5 l vody a mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte je na kousky.

Až voda v hrnci začne vřít, osolte ji, přidejte do ní nakrájené brambory a vařte je 25–30 minut na středním plameni.

Po 50–55 minutách pečení vyndejte roládu z trouby, opatrně ji vybalte z alobalu, vraťte do zapékací mísy a podlijte kuřecím vývarem.

Teplotu v troubě zvyšte na 200–210 °C, poté vraťte roládu do trouby a pečte dalších 20–25 minut; každých 5 minut roládu vyndejte, přelijte vývarem z mísy a vraťte do trouby.

Uvařené brambory sceďte, rozmačkejte šťouchadlem a promíchejte s nasekanou pažitkou a případně trochou soli.

Upečenou roládu pak přelijte výpekem, nakrájejte na plátky široké cca 2,5–3 cm, rozdělte do 5 talířů a podávejte se šťouchanými bramborami.

Poznámky

Do šťouchaných brambor můžete přilít trochu výpeku z rolády.