Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Telecí maso na žampionech s rýží

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Telecí maso na žampionech s rýží

61 min 41 min Snadné 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

550 kcal 33g Bílkoviny 19g Tuky 61g Cukry

Suroviny

teleci-maso, cibule, zampiony, olivovy-olej, maslo, kmin, rozmaryn, tymian, hovezi-vyvar, voda, ryze, smetana, sul, pepr

Instrukce

Telecí maso očistěte, nakrájejte na plátky široké cca 1 cm a posypte solí a pepřem. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno a žampiony nakrájejte na plátky široké cca 0,5 cm.

Nyní si vezměte větší, hlubší pánev a větší talíř. V pánvi rozehřejte 2 lžičky olivového oleje, přidejte nakrájené maso a opékejte ho 1–1,5 minuty z každé strany na vysokém plameni.

Opečené maso přemístěte na připravený talíř, ztlumte plamen na střední stupeň a dejte do pánve rozpustit máslo. Do rozpuštěného másla přidejte nakrájenou cibuli, ½ celkového množství nakrájených žampionů, kmín a snítky rozmarýnu a tymiánu a vše opékejte 3–4 minuty.

Následně do pánve vraťte opečené maso, celý obsah pánve zalijte hovězím vývarem a 400 ml vody, ztlumte plamen na mírný stupeň a směs nechte vařit pod pokličkou 25–30 minut do změknutí masa.

Mezitím dejte vařit rýži: nasypte ji do hrnce, zalijte 2,8 l vody, osolte, přiveďte k varu a nechte vařit pod pokličkou 17–20 minut na středním plameni. Po uvaření rýži sceďte, vraťte do hrnce a ten zakryjte pokličkou, aby rýže zůstala teplá.

Až se dovaří směs v pánvi, vyjměte z ní maso a odložte ho stranou. Poté z pánve vyndejte snítky rozmarýnu a tymiánu a obsah pánve rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Do vzniklé omáčky vložte maso, přidejte smetanu a promíchejte. Následně si v čisté pánvi nasucho opečte zbytek nakrájených žampionů (postačí 3–4 minuty opékání na vysokém plameni). Opečené žampiony přemístěte do pánve s masem a omáčkou, promíchejte, výslednou směs podle potřeby lehce prohřejte, poté ji rozdělte do 6 talířů a podávejte s uvařenou rýží.