Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Telecí kližka s šafránovou rýží

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Telecí kližka s šafránovou rýží

97 min 77 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

489 kcal 28g Bílkoviny 16g Tuky 58g Cukry

Suroviny

teleci-maso, cibule, mrkev, rapikaty-celer, olivovy-olej, rajcata, voda, rozmaryn, tymian, bobkovy-list, hrasek, sul, pepr

Instrukce

Telecí kližku očistěte a nakrájejte na větší kostky o velikosti cca 3 cm.

Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte najemno. Řapíkatý celer rovněž nakrájejte najemno.

Nyní si ve větším hrnci rozpalte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a opékejte 3 minuty na vysokém plameni.

Poté do hrnce přidejte nakrájené maso, sůl a pepř a opékejte další 3–4 minuty. Následně přidejte rajčatový protlak, promíchejte, přidejte rajčata z plechovky, 500 ml vody, snítky rozmarýnu i tymiánu a bobkové listy, ztlumte plamen na mírný stupeň a směs vařte pod pokličkou 65–70 minut, dokud maso nezměkne a omáčka nezmenší svůj objem přibližně o čtvrtinu.

Cca 40 minut před dovařením masa v omáčce začněte připravovat šafránovou rýži. Do čistého hrnce nalijte 2,5 l vody, přidejte rýži a sůl, přiveďte k varu a vařte 17–20 minut pod pokličkou na středním plameni.

Poté rýži sceďte – na dně hrnce však přitom nechte malé množství vody (cca 50 ml).

Scezenou rýži vraťte do hrnce, přidejte do ní šafrán a citronovou šťávu a kůru, promíchejte a výslednou směs zahřívejte alespoň 2–3 minuty na středním plameni. Následně vypněte ohřev, vmíchejte do rýže máslo a parmazán a hrnec přiklopte pokličkou, aby rýže zůstala teplá.

Až se dovaří maso v omáčce, vypněte ohřev, přidejte do hrnce k masu nakrájený řapíkatý celer, promíchejte a odstraňte bobkové listy a snítky rozmarýnu a tymiánu.

Poté obsah hrnce rozdělte do 4 talířů a ke každé porci přidejte šafránovou rýži. Na závěr každou porci posypte hráškovými výhonky a podávejte.