Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Skládaný jahodový chléb

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Skládaný jahodový chléb

145 min 65 min Střední 20 porce

Jahodový chlebíček je něco, co jste ještě zaručeně nezkoušeli. Z řady ovocných chlebíčků totiž vede na plné čáře ten banánový. Pokud vás již jeho příprava omrzela, tenhle skládaný jahodový chléb je pro vás tou pravou volbou.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

179 kcal 4g Bílkoviny 5g Tuky 28g Cukry

Suroviny

susene-drozdi, voda, mleko, maslo, spaldova-mouka, sul, med, vejce

Instrukce

Troubu předehřejte na 175°C.

Na kvásek smíchejte v hrníčku droždí s 50 ml vlažné vody, přikryjte a dejte stranou.

V rendlíku rozehřejte mléko a v mléce nechte rozpustit máslo.

Kvásek smíchejte s mlékem a máslem, přidejte část špaldové mouky (400 g), sůl, med, vejce a uhněťte řidší těsto.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě 55-65 minut.

Mezitím si připravte jahodovou náplň. Do rozehřáté pánve dejte na kostky nakrájené jahody a opékejte je tak dlouho, dokud nepustí vodu.

Přidejte 2 lžíce medu a zamíchejte. Přidejte zbylé 2 lžíce škrobu, opět zamíchejte a jahody odstavte.

Do těsta přimíchejte zbylých 150 g celozrnné špaldové mouky, prohněťte rukama a dejte na 10 minut odpočinout.

Těsto vyklopte na pomoučený vál. Z těsta tvarujte placičky o velikosti dlaně.

Placičky vyskládejte na výšku do vymazané formy na chléb tak, abyste zaplnili rovnoměrně celou formu.

Na placičky nalijte připravenou jahodovou náplň a pomocí vařečky nebo špachtle náplň napěchujte i mezi placičky.

Chléb dejte do trouby a pečte 55-65 minut při 175 -180°C.