Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Kulajda

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Kulajda

45 min 25 min Střední 4 porce

Oblíbená podzimní polévka na sedm? No přeci Kulajda! Kdo také neodolá polévce plné hub?

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

357 kcal 15g Bílkoviny 16g Tuky 36g Cukry

Suroviny

houby, brambor, slunecnicovy-olej, cibule, spaldova-mouka, zeleninovy-vyvar, kmin, ocet, ryzova-smetana, kopr, vejce, sul, pepr

Instrukce

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, lišky omyjte a cibuli nakrájejte najemno.

V hrnci si rozehřejte slunečnicový olej a osmahněte na něm cibuli (stačí 3 minuty na mírném plameni). Poté cibuli zasypte špaldovou moukou a zastálého míchání opékejte další 2 minuty.

Následně vše zalijte vývarem, přidejte nakrájené brambory, lišky a mletý kmín, hrnec zakryjte pokličkou a nechte vařit 15 minut do změknutí brambor.

Během vaření polévky si připravte zastřená vejce.

Do hrnce napusťte vodu zhruba do výšky 10 cm, přidejte 1 lžíci octa a začněte zahřívat na plotýnce. Mezitím si nachystejte lžíci. Těsně předtím, než voda přijde k varu a na dně se začnou objevovat malé bublinky, dejte hrnec pryč ze zdroje tepla a do horké vody vyklepněte 1 vejce. Ihned po vyklepnutí si vezměte lžíci a začněte kolem vejce vytvářet vír, abyste ho ze všech stran obalili bílkem.

Až si budete jisti, že je vejce dostatečně obalené na to, aby vydrželo vyšší teplotu, vraťte hrnec zpět na zdroj tepla a vejce vařte 1–1,5 minuty na středním plameni. Poté ho opatrně vyjměte z vody a dejte usušit na utěrku. Stejný postup opakujte i se zbylými 3 vejci.

Uvařenou polévku dochuťte solí, pepřem a 2 lžícemi octa. Rozdělte do 4 talířů, do každého přidejte porci rýžové smetany a podávejte s čerstvým koprem a zastřeným vejcem.