Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Jehněčí kotleta s bylinkovou krustou

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Jehněčí kotleta s bylinkovou krustou

55 min 25 min Náročné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

377 kcal 25g Bílkoviny 11g Tuky 44g Cukry

Suroviny

jehneci-maso, zeli, sul, pepr

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 170 °C a začněte s přípravou zeleniny na kaši: cibuli a česnek nakrájejte nahrubo a brambory a pastinák oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Poté si v hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a opékejte 2–3 minuty na středním plameni.

Následně do hrnce přidejte nakrájené brambory a pastinák a vše opékejte další 2–3 minuty. Nakonec přidejte mléko a 500 ml vody a směs nechte vařit pod pokličkou 20–25 minut na středním plameni do změknutí brambor a pastináku.

Mezitím si připravte kotletu s krustou. Nejprve si připravte směs na krustu: rozmarýn a koriandr nasekejte nahrubo, vložte do nádoby od stolního mixéru, přidejte kukuřičnou strouhanku, sůl a pepř a vše důkladně promixujte.

Rozmixovanou směs přesypte do misky, zde k ní přidejte bílek a dobře promí chejte.

Následně si omyjte a osušte kotletu, posypte ji solí a pepřem, nasucho si rozehřejte nepřilnavou pánev vhodnou do trouby a kotletu na ní opékejte 1–2 minuty z každé strany na vysokém plameni.

Na vrchní stranu opečeného masa pak naneste bylinkovou směs s bílkem, pánev i s masem vložte do předehřáté trouby a pečte 11–12 minut při 165–170 °C.

Až se dovaří zeleninová směs v hrnci, sceďte z ní přebytečnou vodu a obsah hrnce rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

Jakmile se pak dopeče kotleta s krustou, zabalte ji na 5 minut do kusu alobalu (cca 30 cm × 28 cm), aby později při nakrojení zbytečně nepouštěla šťávu.

Po odležení kotletu nakrájejte na plátky (řez vždy veďte mezi 2 kostmi) a rozdělte do 4 talířů.

Následně podle potřeby prohřejte pastinákovou kaši v hrnci a rozdělte ji k plátkům kotlety. Nakonec každou porci posypte výhonky zelí a podávejte.