Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Italské arancini

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Italské arancini

135 min 55 min Náročné 5 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

545 kcal 23g Bílkoviny 25g Tuky 55g Cukry

Suroviny

cibule, cesnek, parmazan, repkovy-olej, ryze, zeleninovy-vyvar, dynove-pyre, maslo, citronova-stava, mozzarella, vejce, kukuricna-strouhanka, sul

Instrukce

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Parmazán nastrouhejte najemno.

Nyní si uvařte rizoto. Ve větší pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte 2–3 minuty na středním plameni.

Poté přidejte nakrájený česnek a opékejte dalších 30–60 sekund. Poté přidejte rýži a vše opékejte další 2–3 minuty, dokud rýže nezbělá.

Poté v celkem 5 dávkách zpracujte zeleninový vývar: Do pánve vždy nalijte 200 ml vývaru, vařte 4–5 minut, dokud se skoro všechen vývar nevyvaří, a teprve pak přilijte další dávku.

Poslední, pátou dávku vývaru smíchejte s dýňovým pyré, nalijte do pánve a zahřívejte tentokrát již jen 2–3 minuty, dokud celá směs nezhoustne. Následně pánev odstavte, přidejte do ní máslo a nastrouhaný parmazán a míchejte, dokud se obojí nerozpustí a všechny složky rizota se nespojí.

Hotové rizoto dochuťte solí a citronovou šťávou a nechte ho 45–50 minut chladnout. Mezitím si nakrájejte mozzarellu na 5 menších kousků.

Z vychladlého rizota vytvořte 5 kuliček a do středu každé z nich vtlačte 1 kousek mozzarelly. Následně dejte předehřívat troubu na 190–195 °C a vyložte si pečicím papírem plech.

Zatímco se trouba rozehřívá, nachystejte si 2 hluboké talíře na obalování – v jednom rozšlehejte vidličkou vejce a do druhého nasypte kukuřičnou strouhanku.

Připravené kuličky pak obalte vždy nejprve ve vaječné směsi a poté ve strouhance a pokládejte je na vyložený plech.

Obalené kuličky pečte 20–25 minut při 190–195 °C a po upečení je ihned podávejte.

* Na dýňové pyré si připravte 80 g najemno nakrájené žluté cibule a 500 g dýně hokkaidó (včetně slupky), nakrájené na kostky o velikosti 2 cm × 2 cm. Poté si ve větším hrnci na středním plameni rozehřejte 3 lžíce olivového oleje a nakrájenou cibuli v něm opékejte 3–4 minuty. Následně přidejte dýni a opékejte další 3–4 minuty. Poté celou směs zalijte 1,2 l vody, přiveďte k varu a vařte 16–18 minut na středním plameni, dokud dýně nezměkne. Poté obsah hrnce sceďte a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Hotové pyré dochuťte solí a pepřem a podávejte (anebo dejte zmrazit).

Poznámky

Arancini můžete před podáváním pokapat olivovým olejem a ozdobit pár lístky čerstvé bazalky.