Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Žloutkové věnečky

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Žloutkové věnečky

55 min 25 min Střední 25 kusů

Sníte o pravých žloutkových věnečcích jako z cukrárny? Pak si je s námi pojďte rovnou upéct! Jejich klasickou verzi jsme obohatili o špaldovou mouku a tvaroh pro dávku bílkovin a dalších živin navíc. Na jejich výrobu budete potřebovat pouze to, co máte stoprocentně doma, tak hurá do toho.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

113 kcal 4g Bílkoviny 5g Tuky 12g Cukry

Suroviny

voda, mleko, maslo, spaldova-mouka, vejce, sul

Instrukce

Nejprve připravte těsto: Do středně velkého hrnce dejte vodu, mléko, máslo a špetku soli. Máslo nechte na mírném plameni pomalu rozpustit a poté přisypte prosátou mouku. Míchejte, dokud nevypracujete těsto, následně plamen zvyšte na střední stupeň a 1–2 minuty míchejte rychleji, dokud se těsto nebude hezky odlepovat od hrnce. Hotové těsto sejměte z plamene a nechte vychladnout.

Mezitím připravte krém: Do většího hrnce nalijte mléko a přisypte pudink, škrob a cukr. Promíchejte a na mírném až středním plameni nechte zhoustnout (cca 4 minuty).

V hrníčku rozmixujte 3 žloutky a přidejte 1–2 lžíce zhoustlého, ale stále horkého pudinku. Promíchejte a přilijte ke zbylému pudinku. Vymíchejte dohladka, přendejte do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte cca 1 hodinu vychladnout v lednici.

Troubu předehřejte na 230 °C, připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.

Do odpalovaného těsta pomocí metličky rozšlehejte jedno vejce po druhém.

Vzniklým hladkým těstem naplňte cukrářský sáček a na pečicí papír tvarujte kolečka (věnečky) o průměru cca 6 cm. Vznikne 25 kusů.

Pečte 10 minut při 230 °C, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 6–8 minut. Po upečení nechte věnečky vychladnout (cca 20 minut).

Mezitím dokončete krém: Do vychladlého pudinku zašlehejte tvaroh a hotovým krémem naplňte cukrářský sáček.

Vychladlé věnečky rozkrojte podélně napůl a naplňte je krémem.

Poznámky

Věnečky jsou na druhý den krásně měkké, nebojte se je proto připravit o den dřív. Podávejte je posypané třtinovým cukrem moučka.