Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Žitný kvásek

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Žitný kvásek

5 min 0 min Snadné 2 porce

Ať už žitný nebo pšeničný, kvásek zažil v poslední době velký vzestup a zřídka najdete někoho, kdo si ho doma ještě nezkoušel připravit. Pokud se na jeho založení třeba teprve chystáte, máme pro vás postup, jak na něj. Bude potřeba jen tří ingredienci a poté trochu té péče, aby vám kvásek vydržel. Tak směle do toho!

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

692 kcal 21g Bílkoviny 4g Tuky 131g Cukry

Suroviny

zitna-mouka, spaldova-mouka, voda

Instrukce

1. den: V misce smíchejte 80 g žitné mouky, 80 g špaldové mouky, 200 ml vody a zamíchejte. Misku skladujte na teplém místě.

2. den: Do misky přimíchejte 40 g žitné mouky, 40 g špaldové mouky a 100 ml vody.

3. den: Přidejte dalších 40 g žitné mouky, 40 g špaldové mouky a 100 ml vody.

4. den: Přimíchejte zbylých 40 g žitné mouky, 40 g špaldové mouky a 100 ml vody.

5. den se v kvásku začnou objevovat bublinky a můžeme ho použít na další zpracování.*

Pokud kvásek nepoužijete hned, přemístěte ho do sklenice a skladujte uzavřený v lednici. Nezapomeňte kvásek každé 2 týdny „přikrmovat“ poměrnou částí mouky a vody.

*První dávka kvásku vystačí cca na 2 chleby pečené ve formě o délce 30 cm.