Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Žitný chléb/Rugbrød – základní recept

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Žitný chléb/Rugbrød – základní recept

0 min 0 min Snadné 40 kusů

Kdo by odolal čerstvému křupavému chlebu, jehož vůně se line na míle daleko? Věříme, že málokdo. Co si takhle připravit svůj domácí chléb, a ještě k tomu z žitné mouky, který je plný vlákniny a minerálních látek?

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

110 kcal 4g Bílkoviny 3g Tuky 18g Cukry

Suroviny

zitne-otruby, psenicna-krupice, lnene-seminko, slunecnicove-seminko, zitny-kvasek, med, voda, zitna-mouka, spaldova-mouka, sul

Instrukce

Ve velké míse smíchejte otruby, krupici, lněná semínka a slunečnicová semínka.

Do mísy přimíchejte žitný kvásek a med.

Do mísy přilijte 700 ml vody a těsto zamíchejte.

Přikryjte pokličkou nebo zavřete víčkem a těsto v ní nechte odstát cca 6 hodin při pokojové teplotě.

Po šesti hodinách přidejte chlebovou mouku, špaldovou mouku, sůl a zamíchejte.

Těsto nechte znovu odležet cca 1 hodinu.

Rozdělte do dvou vymazaných forem na chléb (použili jsme dvě o délce 30 cm).

Obě formy teď přikryjte utěrkou a nechte těsto nakynout cca 1-2 hodiny.

Předehřejte si troubu na 170 °C.

Z obou forem sundejte utěrky, dejte do trouby a pečte při 170-180 °C 1 hodinu.

TIP: Povrch těsta posypte po 30 minutách pečení hrstí slunečnicových a dýňových semínek

*Recept na domácí žitný kvásek najdete na našem webu.

*Každý bochník jsme nakrájeli na 20 plátků.