Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Žitné perníčky

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Žitné perníčky

50 min 30 min Snadné 50 kusů

Když už bez nich o Vánocích nemůžete být, udělejte si je zdravé. Medové perníčky z žitné mouky to dokonale splňují. Žitná mouka sama o sobě je jednou z nejzdravějších obilovin na světě.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

84 kcal 1g Bílkoviny 4g Tuky 11g Cukry

Suroviny

zitna-mouka, vejce, maslo, med, trtinovy-cukr, vlasske-orechy, pernikove-koreni, jedla-soda

Instrukce

Všechny ingredience zpracujeme v kuchyňském robotu v kompaktní těsto.

Z těsta uděláme kuličku, zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout na chladném místě nejlépe do druhého dne.

Druhý den těsto propracujeme rukama, vyválíme, vykrájíme vykrajovátky a naskládáme na plech s pečicím papírem.

Perníčky dáme péct do předehřáté trouby na 165–175 °C a pečeme dozlatova po dobu 10–12 minut.

Poznámky

Perníkové koření můžete připravit i doma ‒ stačí smíchat 1 lžičku mleté vanilky, 2 lžíce mleté skořice, 1,5 lžíce mletého zázvoru, ½ lžičky mletého badyánu, ½ lžičky muškátového oříšku a 1 lžičku mletého hřebíčku.