Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Žitné halušky se zelím a tempehem

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Žitné halušky se zelím a tempehem

35 min 15 min Střední 6 porce

Nasajte vůni slovenských kolib… Počkat, tyhle halušky z žitné mouky moc na slovenský recept nevypadají, ale chutnají stejně dobře, jsou stejně vydatné, ale lehčí, stravitelnější a méně kalorické. Když se přidá k vaření fantazie, i klasika se může obléci do nového kabátu.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

705 kcal 21g Bílkoviny 16g Tuky 108g Cukry

Suroviny

hraska, voda, zitna-mouka, cibule, uzeny-tempeh, repkovy-olej, kmin, zeli, trtinovy-cukr, sul

Instrukce

Ve větší míse metličkou rozmíchejte Hrašku, sůl a 1 l vody. Postupně přisypávejte žitnou mouku a vytvořte hustší těsto.

V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody.

Těsto protlačte přes haluškové síto do vroucí vody a vařte 5–7 minut na silném plameni. Poté halušky sceďte a propláchněte studenou vodou.

Mezitím nakrájejte cibuli na tenké plátky a tempeh na menší kostičky.

V hrnci rozehřejte olej, cibuli na něm osmahněte dozlatova, přidejte nakrájený tempeh a kmín a krátce zasmažte. Poté všechen tempeh s cibulí vyndejte z hrnce a odložte bokem na talíř.

Do stejného hrnce vložte nakrájené kysané zelí, zalijte 500 ml vody, přidejte cukr a krátce povařte (cca 5 minut na mírném až středním plameni). Poté přidejte halušky a ⅔ tempehu s cibulí a promíchejte.

Pokrm rozdělte na porce, ozdobte zbylou ⅓ tempehu s cibulí a ihned podávejte.