Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Žitné bulky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Žitné bulky

120 min 25 min Střední 8 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

303 kcal 11g Bílkoviny 9g Tuky 51g Cukry

Suroviny

sojove-mleko, drozdi, trtinovy-cukr, zitna-mouka, sul, vejce, olivovy-olej, dynova-seminka

Instrukce

V hrníčku si smíchejte 150 ml vlažného mléka, sušené droždí a třtinový cukr. Hrníček dejte na chvíli stranou a nechte vzejít kvásek (potrvá to přibližně 4–5 minut). Mezitím si do hnětací nádoby pro kuchyňský robot prosejte 500 g žitné mouky, přidejte 2 lžičky soli, vejce a olivový olej a vše promíchejte. Až v hrníčku vzejde kvásek, přidejte ho do směsi v hnětací nádobě společně se zbylými 250 ml vlažného mléka. Poté na kuchyňský robot nasaďte hnětací hák, spusťte nízké otáčky a nechte těsto pomalu zpracovávat cca 2–3 minuty.

Po prohnětení těsta zakryjte celou nádobu utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 60 minut kynout. Mezitím si připravte plech a vyložte ho pečicím papírem.

Vykynuté těsto vyklopte na vál pomoučený žitnou moukou a zde těsto hněťte rukama cca 2 minuty, dokud se nepřestane lepit;

pokud bude potřeba, přidejte více mouky. Následně z těsta vytvarujte 8 stejně velkých bulek, které skládejte na vyložený plech. Až spotřebujete všechno těsto, přikryjte bulky utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.

Vykynuté bulky posypte dýňovými semínky, plech přemístěte do předehřáté trouby a pečte 25 minut při 190–200 °C dozlatova.

Poznámky

S celožitným těstem se pracuje trochu hůře než s jinými druhy těsta. Pokud nejste zvyklí pracovat s celožitným těstem bez žitného kvásku, můžete nahradit ½ uvedeného množství žitné mouky jemně mletou moukou špaldovou.