Zeleninový vývar
Přidat k uloženým

Zeleninový vývar

104 min 94 min Snadné 1 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

474 kcal 12g bílkovin 20g tuků 61g sacharidů

Suroviny

celer, mrkev, petrzelova_nat, cibule, porek, maslo, voda, bobkovy-list, sul, pepr

Postup přípravy

Celer, mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na menší kousky zhruba o velikosti palce.

Cibuli oloupejte, pórek očistěte a obojí nakrájejte na stejně velké kusy jako kořenovou zeleninu.

Ve větším hrnci rozpalte 2 lžíce másla a ihned poté přidejte nakrájenou zeleninu. Vše zamíchejte a opékejte zhruba 4 minuty na středním plameni.

Obsah hrnce zalijte 1,5 l vody a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, zmírněte plamen na minimum a do hrnce rozdrobte bobkové listy. Hrnec přiklopte pokličkou a polévku vařte zhruba 60–90 minut při mírném plameni.

Nakonec vývar dochuťte solí a pepřem a podávejte. Z množství ingrediencí na 1 porci bude 1,5 l vývaru.

Tip

Do vývaru přidejte jakékoliv zbytky zeleniny, které máte zrovna po ruce. Základ vývaru by však vždy měla tvořit kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel.