Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Zeleninová polévka se sýrovými noky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Zeleninová polévka se sýrovými noky

48 min 13 min Střední 3 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

326 kcal 13g Bílkoviny 17g Tuky 32g Cukry

Suroviny

mrkev, cibule, fenykl, maslo, zeleninovy-vyvar, hrasek, libecek, redkvicky, olivovy-olej

Instrukce

Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky, cibuli nakrájejte na tenké měsíčky a fenyklovou bulvu očistěte a nakrájejte na tenké plátky (nejlépe pomocí mandolíny).

Poté si ve větším hrnci rozehřejte 20 g másla, přidejte nakrájenou mrkev, cibuli a fenykl a vše opékejte 2–3 minuty na středním plameni. Následně do hrnce nalijte zeleninový vývar, ztlumte plamen na mírný stupeň a obsah hrnce nechte zatím zahřívat.

Nyní si nachystejte menší nádobu s trochou vody a dále si připravte těsto na noky – petrželovou nať nakrájejte najemno a v misce ji důkladně smíchejte s pšeničnou moukou, vejcem, parma zánem, muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Jakmile dokončíte těsto, zvyšte plamen pod hrncem s polévkou na střední stupeň a přiveďte polévku k varu. Následně si vezměte 2 čajové lžičky a začněte s nimi z připraveného těsta tvořit noky: obě lžičky vždy nejprve namočte v nachystané nádobě s vodou, poté jednou lžičkou naberte kousek těsta, druhou lžičkou jeho vrchní stranu dotvarujte do podoby šišky, následně celý nok vrchní stranou dolů přendejte na druhou lžičku a zde ho první lžičkou dotvarujte do šišky i ze strany, která byla předtím dole.

Hotový nok vložte do hrnce s vroucí polévkou, opět namočte obě lžičky v nádobě s vodou a začněte tvořit další nok. Celkem z těsta vytvořte 12 noků.

Až spotřebujete všechno těsto, přidejte k nokům do hrnce mražený hrášek a celý obsah hrnce vařte 8–10 minut na středním plameni, dokud noky nevyplavou na hladinu.

Mezitím si najemno nakrájejte libeček a omyjte si ředkvičky, které následně nakrájejte na tenké plátky.

Až se dovaří noky, rozdělte celý obsah hrnce do 3 talířů a do každé porce přidejte nakrájené ředkvičky a libeček. Nakonec každou porci polévky pokapejte 1 lžičkou olivového oleje a podávejte.