Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Želé bábovka s lesním ovocem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Želé bábovka s lesním ovocem

220 min 0 min Snadné 12 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

205 kcal 7g Bílkoviny 0g Tuky 42g Cukry

Suroviny

zelatina, voda, cerny-rybiz-sirup, med, lesni-ovoce, tvaroh, cerveny-rybiz

Instrukce

Želatinu nasypte do většího hrnce a zalijte 1,2 l horké vody.

Poté do hrnce přidejte rybízový sirup, vezměte si metličku a celý obsah hrnce míchejte cca 2–3 minuty až do úplného rozpuštění želatiny (pod hrncem přitom nezapínejte ohřev). Do vzniklé směsi pak vmíchejte 4 lžíce medu a hrnec odložte na pracovní plochu.

Nyní si připravte silikonovou formu na bábovku a na její dno nasypte 50 g z celkových 250 g směsi lesního ovoce. Následně do formy nalijte želatinovou směs z hrnce a ihned poté formu přemístěte alespoň na 30 minut do lednice.

Po uvedené době formu vyndejte, do směsi uvnitř nasypte zbylých 200 g lesního ovoce, vraťte formu do lednice a tentokrát nechte její obsah chladit až do úplného ztuhnutí (tedy přibližně 3 hodiny).

Mezitím si v misce vyšlehejte tvaroh se 2 lžícemi medu a následně misku uložte do lednice.

Až obsah formy zcela ztuhne, vyklopte ho na talíř.

Hotovou bábovku ještě navrchu ozdobte vychlazenou tvarohovou směsí a 30 g červeného rybízu, poté bábovku nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.

Poznámky

TIP: Bábovku můžete připravit i ve veganské variantě – v takovém případě nahraďte klasický tvaroh tvarohem sójovým, med nahraďte stejným množstvím javorového sirupu a namísto želatiny použijte agar (náležitý poměr agaru k tekutině zjistíte z obalu produktu). Potřebné množství agaru nasypte do hrnce, zalijte 1,2 l studené vody, přidejte rybízový sirup a celou směs přiveďte k varu (agar musí na rozdíl od živočišné želatiny projít varem). Za stálého míchání pak obsah hrnce vařte cca 2 minuty na mírném plameni až do úplného rozpuštění agaru. Poté vypněte ohřev, vmíchejte do hrnce 4 lžíce javorového sirupu a s výslednou směsí již dále zacházejte stejně jako s želatinovou směsí v základním postupu.