Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Zastřená vejce

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Zastřená vejce

0 min 0 min Snadné 1 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

0 kcal 0g Bílkoviny 0g Tuky 0g Cukry

Suroviny

voda, vinny-ocet, vejce, sul

Instrukce

Připravte si menší hrnec, nalijte do něj 1,5 l vody, přidejte vinný ocet a špetku soli a začněte hrnec zahřívat nad středním plamenem. Jakmile bude voda v hrnci na pokraji varu (pozor – nesmí přímo vřít), ztlumte plamen na mírný stupeň, nachystejte si malou misku nebo hrneček a do této nádoby vyklepněte 1 vejce.

Následně si vezměte vařečku či špachtli, roztočte s ní horkou vodu v hrnci do víru a do vířící vody vlijte vejce z nádoby (bílek se ihned začne srážet a začne obalovat žloutek). Stálým mícháním pak vejce udržujte ve vířící horké vodě následující 2,5–3 minuty. Po této době vejce vyjměte a ještě před podáváním ho nechte okapat na utěrce či na talířku.

Poznámky

Vejce by před tepelnou úpravou měla mít pokojovou teplotu.

Žloutek při tomto způsobu úpravy neprojde varem – používejte tedy zásadně čerstvá domácí či farmářská vejce.

Zastřená vejce můžete použít například na tousty, do polévek či do salátů.