Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Zapečený lilek s čočkou

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Zapečený lilek s čočkou

110 min 80 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

267 kcal 11g Bílkoviny 13g Tuky 27g Cukry

Suroviny

lilek, olivovy-olej, zelena-cocka, cervena-cibule, citronova-stava, rimsky-kmin, bazalka, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Lilky podélně rozřízněte na poloviny a dužinu nařežte do mřížky. Každou polovinu lilku osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem, dejte na plech vyložený pečicím papírem a přemístěte do předehřáté trouby.

Lilek pečte 50–55 minut doměkka při 170–180 °C. Během pečení lilku dejte vařit čočku do vroucí osolené vody a vařte doměkka (potrvá to zhruba 35–40 minut).

Mezitím si nakrájejte červenou cibuli na tenké plátky, v míse ji smíchejte s citronovou šťávou, solí, pepřem a římským kmínem a nechte zatím uležet.

Následně si připravte zálivku – všechny uvedené ingredience rozmixujte dohladka ve výkonném mixéru. Pokud bude zálivka příliš hustá, přidejte trochu vody.

Až se dovaří čočka, přimíchejte do ní cibulovou směs.

Poté si připravte 4 servírovací talíře, na každý dejte 1 polovinu pečeného lilku, zasypejte čočkovou směsí a čerstvou bazalkou a zalijte připravenou zálivkou.

Poznámky

TIP: Zapečený lilek jsme podávali s hrstí čerstvé bazalky.