Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Zapečené brambory se sýrem a rajčaty

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Zapečené brambory se sýrem a rajčaty

75 min 60 min Snadné 2 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

469 kcal 22g Bílkoviny 23g Tuky 42g Cukry

Suroviny

brambor, repkovy-olej, rajcata, tvrdy-syr, vejce, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si dejte předehřívat troubu na 200 °C a připravte si zapékací nádobu o rozměrech cca 18 cm × 25 cm.

Brambory očistěte a i se slupkou je nakrájejte na menší kostičky. Poté je přendejte do připravené zapékací nádoby, přidejte 1 lžíci oleje, sůl a pepř a promíchejte. Takto připravené brambory dejte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 190–200 °C.

Než se brambory upečou, rajče nakrájejte na malé kostičky a eidam nastrouhejte najemno.

Upečené brambory vyndejte z trouby, přimíchejte k nim nakrájené rajče, poté vraťte zapékací nádobu do trouby a vše pečte dalších 12–15 minut při 190–200 °C. Následně zapékací nádobu z trouby vyndejte a troubu vypněte.

Brambory s rajčetem posypte nastrouhaným eidamem, zapékací nádobu vraťte do vypnuté trouby a nechte sýr rozpustit zbytkovým teplem – potrvá to 2–3 minuty.

Mezitím si připravte volská oka: V pánvi si na středním plameni rozehřejte ½ lžíce oleje, poté do pánve rozklepněte obě vejce a opékejte je na středním plameni 2–3 minuty, dokud bílky neztuhnou.

Hotová volská oka podávejte se zapečenými bramborami.

* Místo rajčete můžete použít také cuketu.

Poznámky

Podávejte s čerstvě namletým pepřem a 1 lžící najem‐ no nakrájené pažitky nebo čerstvé petrželové natě.