Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Zapečené brambory se smetanou

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Zapečené brambory se smetanou

60 min 45 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

347 kcal 7g Bílkoviny 19g Tuky 35g Cukry

Suroviny

olivovy-olej, smetanovy-syr, smetana, muskatovy-orisek, brambor, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 180–190 °C. Připravte si zapékací nádobu (nejlépe kulatou) o průměru 27 cm a vymažte ji olivovým olejem.

V menší misce smíchejte smetanový sýr, smetanu, muškátový oříšek, sůl a pepř.

Brambory ve slupce nakrájejte na tenké plátky – k tomu nejlépe poslouží mandolína, ale můžete je nakrájet i pomocí ostrého nože na tloušťku cca 0,5 cm.

Zapékací nádobu nejprve vyskládejte vrstvou brambor a tu následně lehce zalijte připravenou smetanovou směsí. Takto pokračujte, dokud nezpracujete všechny brambory. Poslední vrstvu by měla tvořit smetanová směs.

Připravenou zapékací nádobu vložte do předehřáté trouby a pečte 40–45 minut při 180–190 °C. Hotové gratinované brambory rozdělte do 4 talířů a podávejte.

Poznámky

10 minut před vytažením brambor z trouby navrch přidejte nastrouhaný sýr dle libosti.