Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Zapečená ovesná kaše s jablky a s dýńovým pyré

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Zapečená ovesná kaše s jablky a s dýńovým pyré

120 min 60 min Střední 3 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

471 kcal 16g Bílkoviny 17g Tuky 68g Cukry

Suroviny

ovesne-vlocky, dynove-pyre, jablko, maslo, med, mleko, voda, kyprici-prasek, skorice, zazvor, vanilkovy-extrakt, vejce, erythritol

Instrukce

Troubu předehřejte na 190 °C a připravte si zapékací mísu (30 cm × 40 cm).

Poté si ve větší míse pomocí vařečky důkladně smíchejte ovesné vločky, dýňové pyré, nakrájená jablka, rozpuštěné máslo, med, mléko, 250 ml vody, kypřicí prášek, skořici, mletý zázvor a vanilkový extrakt, výslednou směs přemístěte do připravené zapékací mísy a dejte péct do trouby na 40–45 minut při 190–195 °C.

Po upečení nechte kaši alespoň 45 minut chladnout (nejlépe při pokojové teplotě).Troubu zatím nevypínejte – nechte ji vyhřátou na 190 -195°C.

Až kaše dostatečně vychladne, připravte si vyšší nádobu na šlehání, dejte do ní vaječné bílky a pomocí tyčového mixéru z nich vyšlehejte tuhý sníh, do kterého v průběhu šlehání po částech přisypte celkem 1 lžíci erythritolu.

Pomocí stěrky nebo lžíce pak vyšlehaný sníh navrstvěte na vychladlou kaši, poté celou zapékací mísu znovu vložte do vyhřáté trouby a pečte ještě 12–15 minut při 190–195 °C.

Kaše je hotová ve chvíli, kdy má sníh na povrchu zlatavou barvu.

Zapečenou kaši můžete ihned podávat anebo ji skladovat po dobu nejvýše 1 dne (nejlépe na suchém místě).

Poznámky

*Na dýňové pyré budete potřebovat 300 g očištěné dužiny z dýně hokkaidó. Dužinu nakrájejte na kostky o velikosti cca 2 cm a uvařte ji doměkka v 700 ml vroucí vody (mělo by postačit 15–20 minut varu na středním plameni). Poté slijte přebytečnou vodu a dužinu rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Z uvedeného množství dýně vznikne cca 300 g pyré – zbytek, který vám zůstane po přípravě zapečené kaše, můžete až na 3 měsíce zamrazit ve formičkách na led a podle potřeby využít později.