Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Žampiony v rajčatové omáčce

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Žampiony v rajčatové omáčce

60 min 40 min Snadné 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

203 kcal 7g Bílkoviny 15g Tuky 10g Cukry

Suroviny

zampiony, rajcata, cuketa, cibule, cesnek, olivovy-olej, bazalkove-pesto, piniove-orisky, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Cuketu si nakrájejte na kostičky, cibuli nasekejte najemno a česnek nakrájejte na plátky.

Připravte si velkou hlubokou pánev vhodnou do trouby, rozehřejte v ní 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a česnek a zlehka je osmahněte (stačí 2 minuty na mírném plameni).

Poté přidejte nakrájenou cuketu, obsah pánve podlijte 100 ml vody a vařte 7 minut. Nakonec přilijte krájená rajčata z plechovky, dochuťte solí a pepřem a zamíchejte. Pánev přikryjte pokličkou, povařte 5 minut a stáhněte z plotýnky.

Nyní si připravte houby. Portobella i bílé žampiony očistěte (případně oloupejte) a odkrojte z nich třeně. Kloboučky naskládejte vzhůru nohama do rajčatové omáčky, naplňte je bazalkovým pestem a posypejte piniovými oříšky.

Pánev s omáčkou dejte do předehřáté trouby a zapékejte 25 minut při 170–180 °C.

Poznámky

*Bazalkové pesto si můžete snadno připravit i doma. Na 1 menší skleničku budete potřebovat 2 hrsti čerstvých bazalkových lístků, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce strouhaného parmazánu, 1 stroužek česneku a 1 menší hrst piniových oříšků. Všechny ingredience stačí jednoduše rozmixovat ve výkonném mixéru do požadované konzistence.