Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Volské oko

Volské oko

0 min 0 min Náročné 1 porce

Recept

Přidat k uloženým

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

0 kcal 0g bílkovin 0g tuků 0g sacharidů

Suroviny

olivovy-olej, vejce, sul, pepr

Postup přípravy

Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C.

Poté si nachystejte pánev vhodnou do trouby, na středním plameni v ní rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a následně do pánve vyklepněte vejce, které opepřete a nechte opékat 1–2 minuty na středním plameni, dokud bílek neztuhne a nezíská sytě bílou barvu. Během opékání vejce neobracejte, neposouvejte ani s ním žádným jiným způsobem nemanipulujte, abyste nepoškodili žloutek, který by se pak mohl rozlít po pánvi.

Až bílek ztuhne, přemístěte pánev i s vejcem do předehřáté trouby a pečte 3–3,5 minuty při 190–200 °C.

Následně pánev vyndejte, vejce osolte, opatrně ho přemístěte na servírovací talíř a podávejte.

Tip

TIP: Volské oko můžete připravit také v lívanečníku – jednu z prohlubní vymažte olivovým olejem, lívanečník rozehřejte nad středním ohřevem a následně do vymazané prohlubně vyklepněte vejce. Poté ztlumte plamen na mírný stupeň a vejce zvolna opékejte 3–4 minuty.