Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Višňovopudinkové řezy

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Višňovopudinkové řezy

385 min 40 min Náročné 12 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

259 kcal 8g Bílkoviny 7g Tuky 39g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, kukuricny-skrob, kyprici-prasek-do-peciva, maslo, voda, vejce, trtinovy-cukr

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 170 °C, připravte si formu (30 cm × 24 cm) a vyložte ji pečicím papírem.

Do větší mísy prosejte mouku, škrob a prášek do pečiva a zamíchejte. V malém hrnci na mírném plameni rozehřejte máslo. Poté jej z plamene stáhněte, přidejte vodu a nechte vychladnout.

Mezitímco máslo chladne, si vyšlehejte bílky v tuhou pěnu a postupně do nich po lžících přidávejte cukr (celkem přidejte 30 g cukru). Sníh je hotový v momentě, kdy je vyšlehán v lesklou pěnu.

Poté si do pěny vyšlehejte žloutky se zbylým cukrem. Jakmile bude pěna hotová, opatrně ji vařečkou smíchejte s vyšlehanými bílky. Jako poslední přidejte prosátou mouku s pečicím práškem a kukuřičným škrobem a již vychladlé máslo s vodou.

Těsto nalijte do připravené formy, dejte do trouby a pečte 15–22 minut na 180–185 °C.

Upečený korpus nechte vychladnout (potrvá to cca 2 hodiny).

Jakmile korpus vychladne, rozkrojte ho podélně na půl a dejte se do přípravy višňové vrstvy: Do malého hrnce dejte vodu, marmeládu a kukuřičný škrob. Ještě zastudena promíchejte, aby nevznikly hrudky, a vařte za stálého míchání na středním plameni, dokud směs nezhoustne (8–11 minut). Horkou višňovou směs nalijte na spodní část rozříznutého korpusu a dejte na cca 1 hodinu chladit do lednice.

Následně si připravte pudinkovou vrstvu: Vezměte si malý rendlík a nalijte do něj 500 ml mléka. Do zbylých 200 ml mléka vmíchejte pudinkový prášek a rozšlehejte ho vidličkou. Mléko v rendlíku přiveďte k varu, poté do něj nalijte zbytek mléka s pudinkem a vařte za stálého míchání na středním plameni, dokud pudink nezhoustne. Poté vyndejte z lednice korpus s višňovou vrstvou, navrch nalijte ještě teplý pudink a ten přiklopte vrchní částí korpusu. Takto připravený dezert dejte do ledničky a nechte chladit minimálně 2 hodiny.

Po uvedené době dezert nakrájejte na 12 kousků, vršek každého řezu ozdobte tvarohem a podávejte.

Poznámky

Řezy můžete podávat s hoblinkami hořké čokolády, čerstvými višněmi nebo třešněmi.