Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Vietnamské letní závitky s arašídovou omáčkou

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Vietnamské letní závitky s arašídovou omáčkou

73 min 8 min Střední 5 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

562 kcal 25g Bílkoviny 30g Tuky 46g Cukry

Suroviny

tofu, repkovy-olej, mrkev, okurka, ledovy-salat, avokado, ryzove-nudle, ryzovy-papir, bazalka, sul

Instrukce

Nejprve připravte omáčku: Česnek oloupejte, přemístěte ho do vyšší mixovací nádoby, přidejte k němu arašídové máslo, 50 ml vody, sójovou omáčku, citronovou šťávu, med, sůl a pepř a vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

Poté najemno nasekejte arašídy, vmíchejte je do rozmixované směsi a nádobu s omáčkou dejte zatím do lednice.

Následně osušte tofu a nakrájejte ho na 20 stejně velkých hranolků. Poté si ve větší pánvi na středním plameni rozpalte 1 lžíci řepkového oleje, přidejte nakrájené tofu, lehce ho osolte a opékejte 2–3 minuty z každé strany, dokud mírně nezezlátne. Opečené tofu dejte zatím stranou.

Nyní oloupejte mrkve a škrabkou je nakrouhejte na tenké plátky. Okurku nakrájejte na tenké nudličky. Ledový salát rozdělte na listy.

Avokádo oloupejte, vypeckujte a nakrájejte na 10 měsíčků. Následně uvařte rýžové nudle: V menším hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, poté do hrnce vložte rýžové nudle a vařte je 1–2 minuty na silném plameni. Uvařené nudle sceďte a propláchněte pod studenou vodou – pro přípravu závitků musí být nudle studené.

Nyní začněte tvořit závitky. Každý kus rýžového papíru vždy propláchněte pod studenou vodou, dejte ho na talíř a počkejte 1–2 minuty, dokud nezměkne.

Poté do jeho středu položte pár listů ledového salátu (všechny okraje papíru přitom musí zůstat volné). Na salát navrstvěte trochu uvařených rýžových nudlí, přidejte ⅒ nastrouhané mrkve a nakrájené okurky, 2 opečené kousky tofu, 1 měsíček avokáda a 2 lístky bazalky.

Přes tuto náplň následně přehněte obě boční strany papíru, poté uchopte spodní stranu, rovněž ji přehněte přes náplň a zarolujte ji i s náplní směrem k vrchní straně (cestou přitom zarolujete i přehnuté boční okraje papíru). Tímto způsobem postupně připravte celkem 10 závitků.

Na závěr jednotlivé závitky rozpulte a podávejte s vychlazenou arašídovou omáčkou.

Poznámky

Místo tofu můžete do závitků použít 20 menších čerstvých loupaných krevet (cca 220 g). Opečte je stejným způsobem jako tofu. Po opečení by měly mít jemně růžovou až oranžovou barvu.