Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Vepřová svíčková pečená v celozrnném těstě

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Vepřová svíčková pečená v celozrnném těstě

50 min 25 min Střední 5 porce

Vánoční recept na vepřovou svíčkovou, vyzkoušíte ho?

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

350 kcal 28g Bílkoviny 16g Tuky 21g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, vejce, tymian, maslo, mleko, zampiony, cesnek, petrzelova_nat, horcice, veprove-maso, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 200–210 °C, připravte si plech (30 cm × 40 cm) a vyložte jej pečicím papírem.

Poté začněte s přípravou těsta. Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, 1 vejce, sušený tymián, rozpuštěné máslo, 1 lžíci polotučného mléka a špetku soli a z této směsi vypracujte hladké pevné těsto. Vzniklé těsto dejte stranou a nechte alespoň 10 minut odležet při pokojové teplotě.

Mezitím si nachystejte menší misku. Do misky vložte najemno nakrájené žampiony, utřený stroužek česneku, najemno nakrájenou hladkolistou petržel, 1 zbylé vejce, hrubozrnnou hořčici, sůl a pepř a vše smíchejte.

Vepřovou panenku omyjte, osušte, očistěte od blan a z každé strany osolte a opepřete.

Poté si pracovní plochu posypte 10 g mouky. Již odleželé těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a pomocí válečku rozválejte na obdélníkový plát o tloušťce 0,5 cm–1 cm.

Na jednu stranu vyváleného těsta po celé délce naneste žampionovou směs a na žampiony položte připravenou vepřovou panenku. Kratší okraje těsta přehněte směrem dovnitř a zarolujte – vznikne vám tak 1 celistvá šiška těsta podobná závinu.

Zabalenou vepřovou panenku přesuňte na připravený plech. V menší misce rozšlehejte 1 žloutek a těsto jím po celé vrchní straně potřete. Následně plech vložte do trouby předehřáté na 200–210 °C a zabalenou vepřovou panenku pečte 23–25 minut.

Po upečení plech vyjměte z trouby, panenku v celozrnném těstě nakrájejte na plátky a ještě teplou podávejte.