Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Velikonoční nádivka

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Velikonoční nádivka

65 min 35 min Střední 12 porce

Velikonoce by nebyly to pravé bez nádivky, která v sobě skrývá sílu mladých kopřiv. Vyzkoušejte podle našeho receptu její celozrnnou variantu, jež krásně voní jarem.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

151 kcal 8g Bílkoviny 8g Tuky 10g Cukry

Suroviny

kopriva, vejce, celozrnny-chleb, maslo, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Kopřivy spařte v horké vodě, aby vám při pečení nezešedly.

Vezměte si vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte se solí, pepřem a rozpuštěným máslem.

Toustový chléb nakrájejte na menší kostičky a opražte ho nasucho na pánvi – stačí 5 minut na středním plameni.

Připravte si pekáč (20 cm × 30 cm) a vyložte ho pečicím papírem.

V míse promíchejte opražené kousky toustového chleba společně se žloutky, přidejte spařené kopřivy a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

Směs nalijte na plech a pečte 30–35 minut dozlatova na 170–180 °C.

Hotovou nádivku nakrájejte na 12 stejných dílů.

Poznámky

Nádivku můžete podávat ke kuřeti, ale výtečná je i samotná nebo na plátku opraženého chleba.