Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Velikonoční celozrnný beránek

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Velikonoční celozrnný beránek

170 min 70 min Střední 12 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

235 kcal 6g Bílkoviny 9g Tuky 30g Cukry

Suroviny

maslo, spaldova-krupice, mleko, spaldova-mouka, kyprici-prasek, med, trtinovy-cukr, vejce, vanilkovy-extrakt, citron, recky-jogurt

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C.

Formu na beránka* vymažte 20 g másla a následně vysypte 20 g celozrnné špaldové krupice.

Ve větší míse smíchejte mléko, celozrnnou špaldovou mouku, 80 g rozpuštěného másla, prášek do pečiva, med, třtinový cukr, 3 vejce, vanilkový extrakt, kůru z citronu a řecký jogurt. Ze směsi vypracujte hladké těsto (mělo by být lehce tekuté).

Připravenou formu na beránka naplňte hotovým těstem a vložte ji do předehřáté trouby.

Beránka pečte 65–70 minut při 180–185 °C. Před vyndáním zkontrolujte propečenost beránka zasunutím špejle do těsta. Pokud zůstane povrch špejle suchý a těsto se na ni nepřilepí, je beránek hotový. Pokud na špejli zůstanou kousky nedopečeného těsta, vraťte beránka zpět do trouby na dalších 10–15 minut a poté postup opakujte.

** Upečeného beránka vyjměte z trouby, ihned vyklopte z formy na pracovní plochu nebo prkénko a nechte vychladnout zhruba 60–90 minut. Vychladlého beránka nakrájejte na 12 porcí a podávejte.

Poznámky

TIP: Na závěr můžete beránka posypat xylitolem.

*Použili jsme formu (34 × 19 × 11,2) cm.

**Propečenost těsta poznáte také tak, že si špejli po vytáhnutí

z těsta přiložíte ke spodnímu rtu – pokud je špejle studená,

znamená to, že je vnitřek beránka stále nedopečený.