Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Vejce s holandskou omáčkou

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Vejce s holandskou omáčkou

25 min 20 min Náročné 1 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

574 kcal 25g Bílkoviny 42g Tuky 38g Cukry

Suroviny

vejce, ocet, celozrnna-zitna-bulka, parmska-sunka, stolni-olej, salatove-listy

Instrukce

Vezměte mísu (tepluvzdornou) a dejte do ní jogurt, žloutky, olivový olej,mléko, citronovou šťávu a kůru, sůl a pepř.

Připravte si hrnec, do kteréhonalijte vodu tak, aby se voda později nedotýkala dna mísy. Mísu vložte do hrnce, zapněte zdroj tepla a obsah mísy šlehejte nad párou zhruba 15–20 minut, dokud nevznikne hladká omáčka.

Připravte si tzv. zastřené vejce: v hrnci si přiveďte k varu vodu s 1 lžící octa. Výška sloupce vody by měla být zhruba 10 cm. Těsně předtím,než se voda začne vařit a na dně se začnou objevovat malé bublinky,dejte hrnec na chvíli pryč ze zdroje tepla a do vody vyklepněte vejce.Hned po vyklepnutí si vezměte lžíci a začněte kolem vejce vytvářet vír, abyste ho ze všech stran obalili uvařeným bílkem.

Až si budete jisti, že je vejce dostatečně obalené na to, aby vydrželo vyšší teplotu, vraťte hrnec zpět na zdroj tepla a vejce vařte 1–1,5 minuty.Poté vejce opatrně vyjměte z vody a dejte usušit na utěrku.

Rozkrojte si celozrnnou bulku. Na spodní část dejte listy salátu(nebo spařený špenát), parmskou šunku a zastřené vejce.

Nakonec vše přelijte holandskou omáčkou a podávejte.