Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Vdolky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Vdolky

132 min 12 min Střední 14 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

93 kcal 3g Bílkoviny 2g Tuky 14g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, mleko, drozdi, trtinovy-cukr, maslo, citron, vejce, sul

Instrukce

Nejprve si připravte mísu a prosejte do ní špaldovou mouku. Poté přilijte vlažné mléko, přidejte droždí, třtinový cukr a špetku soli a směs nechte 15 minut odstát, aby vzešel kvásek.

Jakmile bude kvásek aktivní, do mísy přidejte rozehřáté máslo, citronovou kůru a žloutek a vypracujte hladké těsto. Mísu poté zakryjte utěrkou a těsto nechte kynout na teplém místě 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím si připravte plech a vyložte jej pečicím papírem.

Jakmile je těsto nakynuté, vytvarujte z něj plát tenký asi 0,5 cm a skleničkou z něj vykrajujte kolečka, dokud nezpracujete všechno těsto. Vykrájena kolečka pokládejte na připravený plech s dostatečnými rozestupy, jelikož ještě nakynou. Jakmile budete mít kolečka vykrájená, přikryjte je utěrkou a nechte je kynout ještě dalších 30 minut.

Zhruba 10 minut před koncem kynutí si předehřejte troubu na 175 °C. Plech s nakynutými vdolky následně vložte do předehřáté trouby a pečte 12 minut dozlatova. Upečené vdolky nechte vychladnout na mřížce a poté podávejte.

Poznámky

Vdolky podávejte například s vyšlehaným tvarohem*, čerstvými borůvkami a cukrem, nebo tradičně s povidly.

*Pro přípravu vyšlehaného tvarohu budete potřebovat 100 g polotučného tvarohu, 100 g smetanového sýru a 30 g medu. Vše vložte do mísy a vymíchejte v hladký krém.