Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Vánoční štola

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Vánoční štola

50 min 40 min Snadné 12 porce

S dnešním receptem zavítáme do sousedního Německa. Upečeme si totiž tradiční německou vánoční pochoutku - štolu.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

197 kcal 6g Bílkoviny 8g Tuky 23g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, kyprici-prasek-do-peciva, pomeranc, vejce, maslo, med, trtinovy-cukr, vanilkovy-extrakt, smetana, tvaroh, mandle, rozinky

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C, připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.

Do středně velké mísy prosejte mouku, kypřicí prášek a pomerančovou kůru a zamíchejte. Poté přidejte vejce, rozpuštěné máslo, med, cukr, vanilkový extrakt, smetanu a tvaroh. Vše vypracujte v tužší těsto a následně do něj zapracujte mandle a rozinky.

Z těsta vytvořte malý delší bochánek a dejte jej na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě 34–40 minut na 175–180 °C.

Po vytažení z trouby nechte štolu 5 minut odležet, následně ji zabalte do alobalu a nechte v lednici alespoň 2 dny. Pokud jste nedočkaví, nechte ji v lednici alespoň 2 hodiny a poté můžete konzumovat.

Poznámky

Místo rozinek můžete použít brusinky, případně jimi rozinky částečně nahradit.