Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Vanilkový koláč s jablky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Vanilkový koláč s jablky

447 min 62 min Střední 12 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

206 kcal 4g Bílkoviny 11g Tuky 21g Cukry

Suroviny

kokosovy-olej, liskove-orechy, kyprici-prasek-do-peciva, vejce, spaldova-mouka, citron, mandlove-mleko, vanilkovy-pudink, med, jablko

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C, připravte si formu na dort o průměru 27 cm a vyložte ji pečicím papírem.

Do větší mísy dejte kokosový olej, mleté lískové ořechy, prášek do pečiva, vejce, celozrnnou mouku a citronovou kůru, vypracujte těsto a rovnoměrně jej rozprostřete po celé ploše připravené formy. Tu následně vložte do vyhřáté trouby a pečte 15–17 minut na 180–185 °C.

Mezitím si připravte pudinkovou náplň: Nachystejte si menší hrnec, nalijte do něj mléko, přidejte pudinkový prášek a med a vše důkladně promíchejte metličkou. Pudinkovou směs vložte na střední plamen, přiveďte k varu a vařte stále na středním plameni 4–5 minut od okamžiku varu. Jakmile budete mít směs hotovou, vypněte plamen.

Nyní si připravte jablka: Ponechte na nich slupku, rozkrojte je napůl a tyto poloviny poté nakrájejte na plátky. Poté je dejte do misky a odložte stranou.

Jakmile se upeče korpus, vyjměte formu z trouby a teplotu v troubě ztlumte na 175–180 °C. Na upečený korpus nalijte pudinkovou směs a důkladně ji rovnoměrně rozprostřete po celém korpusu. Navrch koláče dokola naskládejte nakrájená jablka tak, aby se vždy částečně překrývala. Takto připravený koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 35–40 minut na 175–180 °C.

Po upečení formu vyjměte z trouby, nechte vychladnout na pokojovou teplotu (cca 1 hodinu) a následně koláč přesuňte do lednice, kde ho nechte zcela ztuhnout (alespoň 5 hodin). Poté koláč nakrájejte na požadované porce a podávejte.

* Pokud nemáte intoleranci na mléčné výrobky, můžete použít i klasické kravské polotučné mléko.