Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Vaječný likér

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Vaječný likér

27 min 22 min Snadné 8 porce

Jste milovníci vaječného likéru? My jsme jeho velkými fanoušky, a zvláště o Vánocích. Postup, jak si připravit ten pravý domácí vám přináší naše kuchařka Jíme zdravě o Vánocích. Likér je navíc bez alkoholu, takže i vaše malé ratolesti si s vámi mohou zamlsat.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

257 kcal 6g Bílkoviny 13g Tuky 11g Cukry

Suroviny

smetana, mleko, vanilkovy-lusk, med, vejce

Instrukce

Nejprve do většího hrnce nalijte smetanu na vaření a mléko. Vanilkový lusk rozpulte, vyjměte semínka a ta i se slupkou přidejte do hrnce. Obsah hrnce zahřívejte na středním plameni 7–9 minut. Během zahřívání průběžně kontrolujte teplotu směsi – nejlépe prstem, přičemž by směs měla mít teplotu lidského těla.

Jakmile má tekutina požadovanou teplotu, přidejte med, plamen ztlumte na mírný a pomocí metličky opatrně vmíchejte všechny žloutky. Směs nechte zahřívat za stálého míchání metličkou 10–12 minut. Během této doby by měla směs pomalu houstnout.

Až směs dosáhne požadované konzistence, zvyšte plamen na vysoký a směs míchejte po dobu 30 sekund, aby se zvýšila teplota a došlo tak k pasterizaci.

Obsah hrnce poté přelijte do mísy, promíchejte a nechte alespoň 2 hodiny vychladit – nejlépe v lednici nebo jiném vychlazeném prostoru.*

Vaječný likér můžete po vychlazení ihned podávat. Likér skladujte v lednici, kde vydrží zhruba 1 týden.

*Pro intenzivnější chuť nechte likér odpočívat do druhého dne.

Poznámky

Hotový vaječný likér můžete ozvláštnit přidáním dalšího koření. Vyzkoušejte například skořici, hřebíček, badyán nebo kardamom. Směs by se nikdy neměla vařit, raději proto šlehejte smetanovou směs se žloutky na mírném plameni místo vysokého, kde by bylo velké riziko sražení žloutků.