Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Vaječné muffiny se špenátem a uzeným lososem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Vaječné muffiny se špenátem a uzeným lososem

83 min 48 min Snadné 10 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

97 kcal 6g Bílkoviny 5g Tuky 8g Cukry

Suroviny

bataty, voda, spenat, tymian, cesnek, pohankova-mouka, vejce, olivovy-olej, uzeny-losos, sul, pepr

Instrukce

Batáty oloupejte, nakrájejte na větší kousky a přemístěte do středně velkého hrnce. Následně batáty zalijte 1 l vody, přiveďte k varu a nechte vařit cca 15 minut na středním plameni, dokud batáty nebudou zcela měkké.

Po uvaření batáty slijte, pomocí šťouchadla nebo metličky je rozmělněte na kaši, tu přemístěte do větší mísy a nechte zhruba 15 minut chladnout.

Mezitím si dejte předehřívat troubu na 185 °C a připravte si formu na muffiny.

Dále si najemno nasekejte špenát a tymián a nastrouhejte si najemno česnek.

Až batátová kaše v míse vychladne, přidejte do ní nakrájený špenát a tymián, nastrouhaný česnek, pohankovou mouku, vejce, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Poté si celkem 1 lžící olivového oleje vymažte jednotlivé prohlubně ve formě na muffiny anebo namísto vymazání vyložte prohlubně papírovými košíčky (pokud ovšem používáte formu silikonovou, olej ani košíčky potřebovat nebudete).

Následně do formy rozdělte připravené těsto – každou prohlubeň vždy naplňte cca 0,5 cm pod okraj.

Těsto by mělo vystačit na přibližně 10 muffinů, záleží ale na velikosti prohlubní vaší formy. Nakonec si připravte uzeného lososa, rukama ho natrhejte na tolik částí, kolik prohlubní ve formě jste naplnili, a do těsta v každé prohlubni lehce zatlačte 1 kousek lososa.

Poté celou formu přemístěte do trouby a pečte 30–33 minut při 180–185 °C.

Po upečení vyndejte muffiny z formy a podávejte; případně je skladujte v lednici (nejlépe v uzavřené nádobě) a spotřebujte optimálně do 2 dnů.