Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Vafle máčené v čokoládě

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Vafle máčené v čokoládě

64 min 9 min Snadné 8 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

290 kcal 8g Bílkoviny 15g Tuky 31g Cukry

Suroviny

voda, horka_cokolada

Instrukce

Připravte si větší mísu a prosejte do ní špaldovou mouku.

Poté vytvořte uprostřed mouky důlek a nalijte do něj 150 ml vlažného mléka. Do mléka následně přidejte sušené droždí a třtinový cukr, mísu zakryjte potravinář-skou fólií a nechte vzejít kvásek (potrvá to přibližně 10 minut).

Jakmile v míse vzejde kvásek, odstraňte fólii a přidejte do mísy zbylých 250 ml mléka, rozpuštěný kokosový olej (nebo rozpuštěné máslo) a vejce. Následně vše důkladně promíchejte, aby vzniklo kompaktní těsto. Poté mísu opět zakryjte fólií, přesuňte na teplé místo a těsto nechte alespoň 30 minut kynout.

Až bude do konce kynutí zbývat posledních 5 minut, dejte si předehřívat vaflovač.Z vykynutého těsta pečte vafle – pomocí naběračky si z mísy vždy ode-berte trochu těsta, nalijte ho do rozpáleného vaflovače a pečte 2–3 minuty (nebo podle zkušenosti s vaším vaflovačem).

Množství vaflí, na které těsto vystačí, závisí na typu vašeho vaflovače a tvaru jeho plotýnek; náš vaflovač má 1 velkou kruhovou plotýnku (Ø 15 cm) na 4 vafle a s jeho použitím nám těsto vystačilo na celkem 8 vaflí.

Až dopečete vafle, připravte si vodní lázeň, ve které budete rozpouštět čokoládu: v menším hrnci si přiveďte k varu cca 200 ml vody a mezitím si nachystejte skleněnou či nerezovou misku, která je dostatečně velká na to, aby se dala zasunout do hrnce, ale zároveň se nedotýkala vody v něm. Do této misky si nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na střední stupeň, zasuňte do hrnce misku s čokoládou a za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit nad horkou párou (potrvá to přibližně 3 minuty).

Až se čokoláda rozpustí, vypněte ohřev, misku s čokoládou odstavte a následně v ní postupně namáčejte upečené vafle (každou vafli namočte pouze zčásti – přibližně do ¼ těsta)

Poznámky

TIP: Po namočení do čokolády můžete vafle ještě obalit například v drcených lentilkách nebo lyofilizovaných malinách.

*Uvedené množství je v receptu zapotřebí výhradně pro snadné namáčení vaflí – celkem na vaflích ulpí přibližně ½ veškeré rozpuštěné čokolády