Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Ukrajinské lívance (syrnyky) s ovocným rozvarem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Ukrajinské lívance (syrnyky) s ovocným rozvarem

40 min 25 min Snadné 2 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

668 kcal 23g Bílkoviny 25g Tuky 83g Cukry

Suroviny

tvaroh, spaldova-mouka, ovesne-vlocky, med, kyprici-prasek-do-peciva, slunecnicovy-olej, vejce

Instrukce

Troubu začněte předehřívat na 180–185 °C a nachystejte si plech (cca 30 cm × 40 cm), který vyložte pečicím papírem.

Do větší mísy vložte tvaroh, špaldovou mouku, ovesné vločky, med, kypřicí prášek, 2 lžíce slunečnicového oleje a 1 vejce a ze směsi vypracujte lehce lepivé těsto.

Poté si navlhčete ruce a na vyloženém plechu z těsta vytvořte celkem 8 kuliček o hmotnosti cca 55–60 g. Následně každou kuličku navlhčenou rukou stlačte na placku o výšce cca 1 cm.

Plech s plackami přemístěte do trouby a pečte 20–25 minut při 180–185 °C.

Mezitím si připravte rozvar. Do menšího hrnce vložte rozmražené lesní ovoce, med a citronovou kůru a na středním plameni přiveďte směs k varu.

Následně směs vařte 4–5 minut na středním plameni a pravidelně ji promíchávejte, aby se spodek nepřipálil.

Po uvedené době si v 50 ml vody rozmíchejte 1 lžičku kukuřičného škrobu, vzniklou směs přilijte do hrnce s ovocem a celou směs zahřívejte další 1–2 minuty na středním plameni, dokud nezhoustne. Poté hrnec odstavte z přívodu tepla.

Až se dopečou lívance, rozdělte je do 2 talířů, každou porci přelijte ovocným rozvarem a podávejte.

Poznámky

Ke každé porci lívanců můžete přidat ještě 1 lžíci bílého jogurtu nebo zakysané smetany.