Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Tvarohová vánočka

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Tvarohová vánočka

75 min 45 min Náročné 10 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

366 kcal 14g Bílkoviny 14g Tuky 44g Cukry

Suroviny

vejce, trtinovy-cukr, maslo, tvaroh, vanilkovy-extrakt, mleko, spaldova-mouka, kyprici-prasek-do-peciva, citron, rozinky, mandle

Instrukce

Ve středně velké míse smíchejte 2 vejce, cukr, máslo, tvaroh, vanilkový extrakt a mléko. Do mísy prosejte obě mouky a kypřicí prášek, přidejte citronovou kůru, rozinky a mandle a vše vypracujte v hladké těsto.

Troubu předehřejte na 170 °C, připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.

Poté těsto rozdělte na 6* dílů, ty vyválejte na stejně tlusté a dlouhé prameny a dejte se do motání: Nejprve na 1 konci všech šest pramenů spojte (můžete si pomoct – aby lépe držely, zatižte je hrníčkem).

Nyní prameny na pracovní ploše rozdělte do dvou stran (3 prameny na pravou stranu a 3 prameny na levou). Do levé ruky vezměte levý okrajový pramen a do pravé ruky pravý okrajový pramen, prameny přes sebe překřižte a uložte je doprostřed (ten, který byl napravo, bude nalevo a naopak). Takto postup opakujte s vnějšími prameny, dokud nebude vánočka upletená celá. Spletenou vánočku poté přemístěte na plech.

Rozšlehejte si zbylé vejce a připravenou vánočku jím potřete. Následně ji posypte mandlovými lupínky a nechte 5–10 minut odležet. Poté dejte plech do vyhřáté trouby a pečte 40–45 minut na 165–170 °C.

Vánočka bude hotová, jakmile bude na povrchu krásně zlatavá a po propíchnutí špejlí na špejli nezůstane přilepené těsto.

* Pokud je pletení moc komplikované, máme pro vás lehčí variantu: Těsto lze také místo 6 dílů rozdělit na 5 dílů, vyválet z nich stejně dlouhé a tlusté prameny a vánočku udělat dvoupatrovou. Na spodní patro budete potřebovat 3 prameny, které upletete jako klasický copánek. Na vrchní patro spletete 2 zbylé prameny, položíte je na spodní patro a připevníte špejlemi.