Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Trhanec s rebarborou

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Trhanec s rebarborou

20 min 10 min Snadné 8 porce

Recept na trhanec má za sebou již dávnou historii. Dá se podávat s jablky, malinami, či jiným druhem ovoce dle libosti. Vyzkoušejte na první pohled možná netradiční spojení trhance a sezónní rebarbory.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

217 kcal 12g Bílkoviny 8g Tuky 30g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, vejce, mandlove-mleko, rebarbora, jahody, kokosovy-cukr, kokosovy-olej, tvaroh, sul

Instrukce

Žloutky oddělte od bílků.

Žloutky přemístěte do větší mísy a vyšlehejte je společně s mandlovým mlékem.

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně přimíchejte k našlehaným žloutkům.

Do směsi pak pomalu po částech přisypávejte špaldovou mouku a míchejte špachtlí, dokud nevznikne kompaktní polotekuté těsto. T

ěsto dejte na chvíli stranou odležet a připravte si rebarboru s jahodami. Obojí nakrájejte na malé kostičky, dejte je do pánve společně s kokosovým cukrem a vše opečte na mírném plameni – jen tak dlouho, aby se rozpustil cukr,takže stačí 3–4 minuty.

Rozehřejte si větší pánev (Ø 30–35 cm), ve které budete připravovat trhanec.

Na pánvi rozpusťte kokosový olej a nalijte na něj připravené těsto.

Těsto opékejte bez zásahu vařečkou na středním plameni 3–4 minuty, dokud okraje nezhnědnou. V tomto momentu trhanec obraťte a opékejte ho z druhé strany další 1–2 minuty.

Vezměte vidličku, trhanec natrhejte na libovolně velké kusy a podávejte společně s opečenými jahodami, rebarborou a tvarohem.

Poznámky

*Množství těsta vystačí zhruba na 8 sytých porcí. Pokud chcete trhanec udělat jen pro sebe, dejte zbytek těsta do lednice nebo do mrazáku a spotřebujte, až na něj budete mít znovu chuť – třeba s jiným druhem ovoce.

**Rebarbora je zelenina, která se získává z řapíků revně kadeřavé(známé také pod názvem reveň rebarbora). Jediná část této rostliny, která se kuchyňsky zpracovává, jsou právě řapíky – mohutné,zdužnatělé stonky vycházející z listů revně. Rebarborové řapíky se často přidávají do koláčů, kompotů nebo marmelád