Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Tradiční kuba

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Tradiční kuba

55 min 45 min Snadné 8 porce

Kuba je tradiční český recept, který se však v současnosti na vánoční tabuli objevuje jen zřídkakdy, což je velká škoda, protože

k jeho přípravě stačí jen pár ingrediencí. Základem jsou kroupy a houby, ke kterým se podle krajů a zvyků přidává slanina,

česnek nebo třeba právě majoránka.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

199 kcal 18g Bílkoviny 3g Tuky 23g Cukry

Suroviny

kroupy, slunecnicovy-olej, cibule, houby, kruti-maso, majoranka

Instrukce

Kroupy properte alespoň 2× ve studené vodě a dejte vařit do hrnce s vodou na 25–30 minut do poloměkka.

Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. V pánvi na 2 lžících oleje opékejte na měsíčky nakrájenou cibuli zhruba 4–5 minut na středním plameni. Poté přidejte předem namočené sušené houby a na kostky nakrájenou krůtí šunku. Vše společně opékejte na středním plameni, dokud šunka nezezlátne, což by mělo zabrat zhruba 5–7 minut.

Obsah pánve smíchejte v zapékací míse s uvařenými kroupami a sušenou majoránkou (můžete navrch navíc přidat malou kostičku másla). Zapékací mísu dejte na 10–15 minut do trouby na 170–180 °C.

Hotového kubu rozdělte do jednotlivých talířů a podávejte.