Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Svíčková

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Svíčková

100 min 90 min Střední 8 porce

Najdete tradičnější český pokrm, než je svíčková s knedlíkem, brusinkami a citronem? Člověk by ho jen těžko hledal. Proto jsme tu pro vás s receptem na tu pravou a nefalšovanou. K ní můžete podávat pro odlehčení zdravější variantu klasických knedlíků, jako jsou třeba rýžové. Věříme, že se budete olizovat až za ušima.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

383 kcal 28g Bílkoviny 25g Tuky 10g Cukry

Suroviny

maslo, cibule, mrkev, petrzelova_nat, celer, bobkovy-list, nove-koreni, hovezi, zeleninovy-vyvar, kokosove-mleko, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C. V hrnci nebo pekáči na 2 plotýnkách rozehřejte máslo a přidejte najemno nasekanou cibuli. Cibuli opékejte 2–3 minuty na mírném plameni.

Zvyšte sílu plamene na střední a k cibuli přidejte na kostky nakrájenou a očištěnou mrkev, petržel a celer. Vše opékejte 10–12 minut.

Poté k zelenině rozdrobte bobkové listy, přisypte nové koření, sůl a pepř.

Do směsi přidejte hovězí maso a nechte ho zlehka opéct z každé strany 3 minuty při mírném plameni, aby se zatáhlo.

Následně vše zalijte zeleninovým vývarem a hrnec vložte do předehřáté trouby, přiklopte pokličkou a pečte 1 hodinu na 170–180 °C.

Upečené maso vyndejte z hrnce a dejte zatím stranou. Zeleninu v hrnci rozmixujte dohladka a propasírujte přes síto. Do vzniklé omáčky přimíchejte kokosové mléko.

Hotovou omáčku dochuťte solí a pepřem, rozdělte do 8 talířů a podávejte s upečeným hovězím masem.

Poznámky

Svíčkovou podávejte s rýžovými knedlíky, recept naleznete zde na webu. Pokud si svíčkovou neumíte představit bez brusinek, použijte ty bez cukru.