Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Švestkový koláč s mákem

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Švestkový koláč s mákem

50 min 40 min Snadné 10 porce

Věděli jste, že spojení švestek a máku je kromě lahodné chuti také zdravotně velmi prospěšné? Je to zejména díky makovému tuku, který zajistí, že se do těla vstřebá co nejvíce živin a vitamínů. Tohle sladké mlsání je tedy ideální, pokud máte chuť na něco dobrého a zároveň chcete něco udělat pro své zdraví. Tak už žhavte troubu.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

229 kcal 7g Bílkoviny 8g Tuky 30g Cukry

Suroviny

trtinovy-cukr, vejce, maslo, spaldova-mouka, kyprici-prasek-do-peciva, mleko, mandlovy-jogurt, citron, svestky, mak, sul

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C a plech (30 × 40) cm vyložte pečicím papírem.

Do větší mísy vložte třtinový cukr, vejce a rozpuštěné máslo a vše důkladně vyšlehejte do pěny.

Následně do směsi přidejte špaldovou mouku, prášek do pečiva, mléko, jogurt, citronovou kůru a špetku soli a vše důkladně promíchejte do řidšího litého těsta.

Těsto následně nalijte na připravený plech. Do těsta lehce zatlačte vypeckované čtvrtiny švestek a povrch těsta posypte mletým mákem.

Plech vložte do trouby předehřáté na 180–185 °C a pečte po dobu 35–40 minut.

Po upečení koláč nechte alespoň 30 minut vychladnout.

Vychladlý koláč nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.