Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Švédský bezlepkový koláč

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Švédský bezlepkový koláč

304 min 64 min Střední 12 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

224 kcal 10g Bílkoviny 15g Tuky 14g Cukry

Suroviny

vejce, mandlova-mouka, med, mleko, vanilkovy-pudink, tvaroh, smetana

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 170–175 °C, připravte si dortovou formu o průměru 27 cm a vyložte ji pečicím papírem.

Do vyšší šlehací nádoby vložte bílky a pomocí tyčového mixéru vyšlehejte tuhý sníh (potrvá to cca 3–4 minuty). Po ušlehání přesuňte sníh do větší mísy a pomalu k němu přimíchejte 200 g mandlové mouky a 30 g medu. Hotové těsto nalijte do připravené formy, tu vložte do předehřáté trouby a pečte 15–20 minut na 170–175 °C.

Mezitím si v menším hrnci smíchejte mléko, 40 g medu a pudinkový prášek a vše přiveďte k varu. Směs vařte na středním plameni 7–9 minut od bodu varu. Jakmile bude pudink hotový, plamen vypněte, přidejte tvaroh, zakysanou smetanu a žloutky a důkladně promíchejte.

Až bude korpus upečený, vyjměte ho z trouby. Naneste na něj pudinkový krém a povrch posypte zbylým množstvím mandlové mouky. Formu vložte zpět do trouby a pečte 30–35 minut na 170–175 °C.

Po upečení nechte koláč alespoň 7 hodin vychladnout (nejlépe v ledničce). Po vychladnutí nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.

Poznámky

Pokud chcete recept ozvláštnit, lze korpus před nanesením pudinkové vrstvy potřít kvalitní zavařeninou.