Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Strouhaný koláč s tvarohovomakovou náplní a meruňkami

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Strouhaný koláč s tvarohovomakovou náplní a meruňkami

115 min 50 min Střední 20 porce

Pokud jste dostali chuť na odlehčený koláč s osvěžujícím ovocem, pak pro vás tento strouhaný koláč s meruňkami a tvarohem bude to pravé ořechové. Běžnou mouku skvěle nahradí ovesné vločky, které navíc zajistí i příjemnou křupavost na povrchu.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

171 kcal 10g Bílkoviny 8g Tuky 19g Cukry

Suroviny

merunky

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Z ovesných vloček si dejte stranou 30 g a zbytek rozmixujte v mixéru na jemnou mouku.

V míse smíchejte rozmixované ovesné vločky, kokosový cukr, změklé máslo, vejce a jedlou sodu a rukama vypracujte lepivé těsto.

Těsto rozdělte na poloviny a do jedné z nich zapracujte zbylých 30 g ovesných vloček.

Obě části těsta zabalte do potravinové fólie a nechte odležet v lednici cca 1 hodinu.

Připravte si čtvercovou formu o velikosti 20 cm × 20 cm (nebo obdélníkovou formu podobných rozměrů) a vyložte ji pečicím papírem.

Vezměte jednu část vychlazeného těsta (tu bez přidaných vloček) a na hrubém struhadle ji nastrouhejte na dno formy.

Nastrouhané těsto rovnoměrně rozprostřete rukama a upěchujte.

Následně si připravte náplň. Do mísy dejte tvaroh, med, vejce a mák, vše důkladně promíchejte, vzniklou směs přemístěte do formy na nastrouhané těsto a povrch uhlaďte.

Meruňky rozpulte, vypeckujte a naskládejte je do tvarohovomakové náplně.

Nahoru nastrouhejte druhou část těsta (tu s přidanými ovesnými vločkami), formu dejte do trouby a pečte cca 45–50 minut na 170–180 °C.

Upečený koláč nechte nejprve vychladnout a pak ho přemístěte alespoň na 30 minut do lednice, aby tvaroh náležitě ztuhl a dal se lépe krájet.

Před podáváním koláč nakrájejte na 20 dílků.

Zbytek koláče, který nespotřebujete hned, uchovávejte v lednici.