Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Steaky s rozmarýnovými bramborami

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Steaky s rozmarýnovými bramborami

50 min 30 min Snadné 2 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

603 kcal 61g Bílkoviny 20g Tuky 44g Cukry

Suroviny

hovezi, olivovy-olej, cesnek, tymian, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Nejprve si nachystejte rozmarýnové bram bory. Česnek utřete a rozmarýn nasekejte najemno. Brambory očistětekartáčem, nakrájejte na plátky silné zhruba 2 mm, dejte do mísy a obalte ve směsi nasekaného rozmarýnu, utřeného česneku, 1 lžíce olivového oleje, špetky soli a špetky pepře. Obalené plátky rozprostřete na plech vy ložený pečicím papírem, dejte do předehřáté trouby a pečte 25–28 minut dozlatova na 170–180 °C.

Mezitím si připravte steaky.

Každý plátek masa osolte, opepřete a z obou stran potřete olivovým olejem (½ lžíce na každý steak). Rozpalte si nepřil navou pánev: pro jemně až středně propečené steaky rozehřejte na silný plamen, pro plné propečení bude stačit střední plamen.

Do rozpálené pánve dejte steaky a opékejte podle preference.

Ať už se rozhodnete pro kterýkoli stupeň propečení, na posledních pár vteřin pečení přidejte na pánev ke steakům 2 celé stroužky česneku a čerstvý tymián, aby se steaky krásně provoněly.

Hned po opečení steaky zabalte do alobalu a nechte 5 minut odpočinout.

Před podáváním steaky nakrájejte na plátky a podávejte s upečenými bramborami.

Poznámky

RARE (jemně propečený)

Steaky opékejte na silném plameni 1,5 minuty z každé strany.

MEDIUM RARE (středně propečený)

Steaky opékejte na silném plameni celkem 3,5 minuty (každou minutu

steaky otočte).

WELL DONE (plně propečený)

Steaky opékejte na středním plameni 4 minuty z každé strany