Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Srnčí na houbách

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Srnčí na houbách

112 min 92 min Střední 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

406 kcal 33g Bílkoviny 16g Tuky 30g Cukry

Suroviny

srnci-maso, olivovy-olej, cibule, tymian, bobkovy-list, zeleninovy-vyvar, houby, sojova-smetana, sul, pepr

Instrukce

Srnčí kýtu nakrájejte na cca 2 cm velké kostky. Poté si v hrnci na mírném plameni rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji cca 5 minut. Poté k cibuli přidejte nakrájené maso, sůl a pepř a vše opékejte další 2 minuty.

Nakonec do hrnce přidejte tymián a bobkové listy, vše podlijte zeleninovým vývarem, přidejte do hrnce ještě sušené houby, hrnec přiklopte pokličkou a nechte dusit 60–70 minut na mírném plameni.

Mezitím si uvařte knedlíky. Do většího hrnce nalijte 1 l vody, umístěte do něj napařovací vějíř (případně cedník), přiklopte ho pokličkou a vodu přiveďte k varu.

Zatím si připravte těsto na knedlíky: toustový chléb nakrájejte na cca 0,5 cm velké kostky a v míse ho smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi na knedlíky (kromě vajec).

Následně si nachystejte vyšší nádobu, připravte si vejce a oddělte žloutky od bílků – žloutky dávejte do mísy s chlebem a bílky do vyšší nádoby.

Poté všechny ingredience v míse důkladně promíchejte a z bílků ve vyšší nádobě si vyšlehejte tuhý sníh, který postupně po 2 dávkách zapracujte do směsi v míse. Z výsledné směsi vytvarujte 12–16 kuliček o průměru cca 3 cm. Jakmile začne vřít voda v hrnci, umístěte do vějíře (nebo cedníku) několik připravených kuliček tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Poté vějíř (či cedník) zakryjte pokličkou a při vysokém ohřevu nechte knedlíky vařit 15 minut.

Po uvaření knedlíky vyjměte a stejným způsobem uvařte v páře další várku knedlíků. Takto postupně uvařte všechny knedlíky.

Až uplyne 60–70 minut od začátku dušení masové směsi, přidejte k ní nakrájené čerstvé houby a směs nechte dusit ještě 15 minut na mírném plameni.

Poté hrnec odstavte a do směsi uvnitř přimíchejte sójovou smetanu.

Následně celý obsah hrnce rozdělte do 6 servírovacích talířů, ke každé porci přidejte uvařené knedlíy a podávejte.