Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Špenátové vafle s rajčaty, avokádem a zastřeným vejcem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Špenátové vafle s rajčaty, avokádem a zastřeným vejcem

6 min 6 min Náročné 1 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

440 kcal 19g Bílkoviny 21g Tuky 42g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, mleko, vejce, spenat, sul, jedla-soda

Instrukce

Všechny ingredience na těsto na vafle dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Vzniklé těsto by mělo mít tužší konzistenci.

Nachystejte si hrnec, ve kterém budete vařit tzv. zastřené vejce, napusťte do něj přibližně 10 cm vody a začněte zahřívat.

Mezitím si nakrájejte avokádo a cherry rajčátka na plátky a dejte předehřívat vaflovač s nepřilnavým povrchem plotýnek.

Ve chvíli, kdy se voda v hrnci bude blížit k varu a na dně hrnce se začnou objevovat malé bublinky, do hrnce přidejte 1 lžíci lihového octa a hrnec odstavte.

Vezměte si čistou lžíci a několikrát s ní silně promíchejte horkou vodu v hrnci, abyste vytvořili vír. Následně do vířící vody vyklepněte vejce, ihned poté si opět vezměte lžíci a začněte s ní kolem vejce znovu roztáčet vodu do víru, abyste žloutek ze všech stran obalili srážejícím se bílkem. Vír udržujte přibližně 1–2 minuty. Až si budete jisti, že je žloutek dostatečně obalený bílkem na to, aby vydržel vyšší teplotu, vraťte hrnec zpět na zdroj tepla a vejce povařte ještě 1–1,5 minuty na středním plameni. Poté vejce opatrně vyjměte z vody a dejte usušit na utěrku.

Do předehřátého vaflovače nalijte připravené těsto a jeho povrch uhlaďte stěrkou. Poté vaflovač zavřete a pečte cca 3 minuty (nebo podle zkušenosti s vaším vaflovačem).

Než se upečou vafle, připravte si zálivku smícháním balzamikového octa a limetkové šťávy.

Upečené vafle rozdělte podle jejich počtu na poloviny či na třetiny a přemístěte na servírovací talíř.

Mezi jednotlivé vafle (nebo části rozkrojené vafle) naskládejte nakrájené avokádo, cherry rajčátka, bazalku a rukolu. Vše přelijte balzamikovou zálivkou, navrch položte zastřené vejce a podávejte.